Sittembri vai e bucca pur’a stati,

‘na burraschiata r’acqua ndi rifrisca,

e i fogghi sunnu tutti addulurati,

a bbrizza pungi e ffaci la so’ lissa.

 

L’autunnu rriggitanu è culuratu,

dill’Asprumunti nzina a lu punenti,

i nuvulati nd’hannu aluni di rosatu

e di so’ bbuca la luci è surprindenti.

 

Pari chi Ddiju saluta ‘a so’ simenza

e, o’ tramuntari, s’appoja nta lu mari,

faci ‘na chiazza r’oru e nautr’argentu,

po’ passa i munti, lentu, o’ ddurmentari.

 

‘St’autunnu porta rrobb’assai spiciali :

rizzi e castagni, cucuzzi e puru fungi,

sorba, mbriacheddhi, rracina origginali,

granati, nuciddhi e ‘a nespula chi pungi.

 

Pira butiru e puma limunceddhi,

di Musorrifa e Carditu, vantu i ‘sta città.

Alivi pi sarmura, fica e cucuzzeddhi,

Cachì e pani caddu di tanti varietà.

 

Cutugni, nuci e ficarazzi natalini.

Quanti sapuri ndi duna ‘sta natura !

E quant’aduri prezziusi e supraffini !

E ‘u meli ra nostra apicurtura ?

 

‘Nnunca l’autunnu è duci e ndi rifrisca,

signa lu passu a’ prossima ‘mbernata,

jinch’i sciumari cu’ ‘n’undata brusca,

duna a la terra ‘na bbona mbivirata.

 

‘Nti ‘sti tri misi apporta randi bbeni,

Ddiju non abbanduna mai li figghi soi,

a ognunu nci li caccia li so’ peni,

arricchisci i trappiti e ghjinchi li frantoi.

Salvatore Marrari